Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Bajnokságok - labdarúgás képes leírás - Labdarúgás - foci.tlap.hu
részletek »

Bajnokságok - labdarúgás - Labdarúgás - foci.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: labdarugas.tlap.hu » Bajnokságok - labdarúgás
Keresés
Találatok száma - 7 db
Angol bajnokság

Angol bajnokság

A Premier League (más néven Premiership vagy Barclays Premier League) az angol labdarúgó bajnokságok legfelsőbb osztályának elnevezése. Ez a világ legnézettebb labdarúgó-bajnoksága, és ez hozza az összes bajnokság közül a legtöbb hasznot. A jelenlegi rendszert 1992. február 20-án hozták létre az addigi legfelső osztályú The Football League-ből, amit 1888-ban alapítottak. Jelenleg húsz csapat a tagja. A szezonok augusztustól májusig tartanak, és 38 mérkőzést játszanak a részt vevő csapatok, minden csapat kétszer az összes többivel, egyszer hazai, egyszer idegen pályán. Minden szezon végén három csapat esik ki a másodosztályba (The Championship), és három kerül fel onnan a Premiershipbe. Az eddigi 20 szezon alatt 45 klub szerepelt a Premier League-ben, de csak öt csapat nyerte meg a sorozatot: a Manchester United (tizenháromszor), az Arsenal (háromszor), a Chelsea (háromszor), a Blackburn Rovers FC (egyszer), valamint a Manchester City (egyszer).

Francia bajnokság

Francia bajnokság

Ligue 1 francia bajnokság elnevezése. Európai foci több meghatározó csapata is összecsap ebben a bajnokságban, mint pl Paris SG, Lyon, Marseille, vagy ép a Bordeux. Minden meccsen bármi megtörténhet, kiélezett küzdelem, az utolsó meccseken dől el a bajnoki cím. Ezen a linken ezen bajnokságról találhatunk híreket.

Holland bajnokság

Holland bajnokság

1990-től 1999-ig a bajnokság hivatalos neve PTT Telecompetitie volt (a szponzora, a PTT Telecom után), amit KPN Telecompetitie-re változtattak 1999-ben, 2000-ben pedig KPN Eredivisie-re. 2002-től 2005-ig a bajnokságot Holland Casino Eredivisie-nek hívták. A 2005-06-os szezontól a bajnokságot a Sponsorloterij lottó támogatja, de törvénybe ütköző okok miatt ezt nem lehet a bajnoksággal összekapcsolni.

Magyar Bajnokság

Magyar Bajnokság

A magyar labdarúgó-bajnokság élvonalbeli versenyét 1901 óta rendezik meg. Hagyományos neve: NB I. (nemzeti bajnokság). Napjainkban a Magyar Labdarúgó-szövetség szervezi. Az első magyar bajnokság 1901-ben zajlott, a résztvevő 5 csapat közül a végső győztes pedig a Budapesti TC lett.

Német bajnokság

Német bajnokság

A Bundesliga a német labdarúgó-bajnokság első osztálya, melyben 18 csapat vesz részt. A Bundesliga elnevezést az osztrák labdarúgó-bajnokságra is használják, valamint a két országban számos sportágban a legmagasabb versenyszintet jelenti. Németországban szokatlan módon sokáig nem alakult ki országos bajnoki rendszer (mint ahogy ez a legtöbb országban megtörtént). A Bundesligát csak 1963-ban hozták létre.

Olasz bajnokság

Olasz bajnokság

A Serie A, avagy hivatalos nevén Serie A TIM egy professzionális labdarúgó-bajnokság Olaszország legjobb klubcsapatai számára. Jelenlegi formáját az 1929-1930-as idényben vette fel. Azóta 2 idény kivételével (1943-1944, 1944-1945) mindig megrendezésre került. Az 1945-1946-os szezont eleinte nem, ám később elismerte a szövetség.

Spanyol bajnokság

Spanyol bajnokság

A spanyol labdarúgó-bajnokság első osztálya, ismertebb nevén Primera División, hivatalosan - a fő szponzor bank nevéből - Liga BBVA, gyakran csak La Liga a spanyol labdarúgás legmagasabb osztálya. A bajnoki címvédő jelenleg az FC Barcelona. Az alapítás óta kilenc klub szerzett legalább 1 bajnoki címet, de az 50-es évek óta a Real Madrid és a Barcelona játszanak vezető szerepet. A 2 klub összesen 49-szer nyerte meg a bajnokságot, előbbi 31, utóbbi 21 alkalommal. A 30-as, 40-es években többesélyes volt a bajnokság, többször diadalmaskodott például a Valencia, az Atlético Madrid, a Deportivo vagy az Athletic Bilbao.

Tuti menü